Vrienden Fort Breendonk

WHI coördineert plechtigheid 'Onbekende soldaat' Lier | RTV

Stolen Memory toont afgenomen bezittingen oorlogsslachtoffers | RTV

Fort van Breendonk heeft nu ook een stripverhaal|RTV

Het Fort van Breendonk heeft nu ook een eigen stripverhaal. Het boek ‘Onze Oorlog’ vertelt het verhaal van een verzetsstrijder en een kampbewaker. De gebeurtenissen in de strip zijn gebaseerd op waar gebeurde feiten. Bij de strip hoort ook een tentoonstelling. Die is nu te bekijken in het ontvangstgebouw van het Fort van Breendonk.

Zijn we echt niet vrij?

Video afspelen

RTV aanwezig bij inhuldiging noodwoning 11-11-2021

Radio 1

"Ze leefden samen, leden samen en hadden allemaal geen rechten"

In het best bewaakte en wreedste kamp van West-Europa, hebben bijna 4000 mensen vastgezeten tijdens de oorlogsjaren. Nog eens duizenden werden op transport gezet naar andere concentratie/vernietigingskampen. Het doel was “asociale elementen” op te sluiten: joden, communisten, verzetslui.
Sommigen werden opgesloten in piepkleine isoleercellen waarin je alleen kon staan, wie tegen de muur leunde werd afgeranseld. 300 van hen kwamen om. Mishandeld, opgehangen of gefusilleerd. Kameroversten collaboreerden soms met de Duitsers om hun privileges te vrijwaren. Zo werden gevangenen op hun beurt zelf beul. Over de wreedheid en perversie van het kampsysteem schreef advocaat en voormalig voorzitter van de Liga voor Mensenrechten Jos Vander Velpen het boek “Breendonk Kroniek van een vergeten kamp”.

Danira Boukhriss Terkessidis stelt de vragen.

Herbeluister deze uitzending:

Télé BX1

Schaerbeek; l’Enclos des Fusilles devient une Nécropole nationale

RTV aanwezig bij inhuldiging nieuwe expo

CANVAS

Waarom werden er in Vlaanderen zo weinig films gedraaid over de Tweede Wereldoorlog? Michaël Pas stelt de vraag aan acteur Kevin Janssens, die zeer geïnteresseerd is in die periode. Hij wil al een hele tijd een fictieserie opstarten die in die jaren in en rond Breendonk plaatsvindt.

Radio 1 "De Wereld Vandaag"

Studiogast Jos Vander Velpen schreef het boek ‘Breendonk, een kroniek van een vergeten kamp’

Nieuw boek over Breendonk: “Een vaccin tegen het vergeten”

Bedevaart 2020 op RTV

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

error: Content is protected !!