Vrienden Fort Breendonk

Het monument “ode aan het verzet”

ode-aan-het-verzet

Op 26 september 2021 vond de inhuldigign plaats van het monument “ode aan het verzet”, ter gelegenheid van de 75e verjaardag van de Nationale Confederatie van Politieke Gevangenen en Rechthebbenden van België. Ze wouden een tastbare herinnering nalaten voor de komende generaties zodat het offer van de politiek gevangenen die geleden hebben in het fort van Breendonk nooit zou vergeten worden.

De gerenommeerde kunstenaar Tom Frantzen ging de uitdaging aan. Het werd een kunstwerk met een enorme laars in cortenstaal, die de bevolking onderdrukt. Onder de laars bevinden zich de gefusilleerde man en andere vermoorde verzetsstrijder, ondermeer een moeder met kinderwagen met dubbele bodem met doodgeschoten kind en hond. Twee kinderen vluchten in paniek weg… Centraal, een verzetsstrijder die weerstand biedt; hij tracht de laars terug de duwen. Ook zijn makker tracht met alle macht met zijn rug tegengewicht te geven. Een gevallen man schiet radeloos naar de laars. De laatste figuur is een man die weet te ontkomen: hij laat een duif vrij, symbool van vrede en vrijheid.

Het beeld is een universele ode aan verzet en weerstand, tegen alle vormen van machtsmisbruik, alleenheerschappij of dictatuur, onrecht en onverdraagzaamheid. Het is tevens een teken van hoop, omdat het War Heritage Institute meer dan ooit klaar is om de boodschap van burgerschap, verdraagzaamheid en respect over te brengen op de jongere generatie.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

error: Content is protected !!